Praten over geld is nog altijd een taboe.
Weet je nog, dat je ging samen wonen en dat iedereen je tips gaf?
Je niet ergeren aan het feit dat hij het dopje niet op de tandpasta doet of dat zij haar lange haren niet uit het putje haalt.
Accepteer dat hij andere eetgewoonten heeft dan jij enz.
Niemand die het onderwerp geld naar boven bracht.
Want hoe doe je dat? Gooi je gelijk alles op 1 hoop. Of doe je dat pas nadat je getrouwd bent? Wat als jij of je partner een hele dure hobby heeft? Of veel meer verdiend?
Niet alleen het taboe zorgt ervoor dat dit niet vaak besproken wordt maar ook het feit dat er heel veel verschillende oplossingen zijn. Dat jullie moeten doen wat voor jullie goed voelt.
Belangrijk daarbij is wel dat je beide open kaart speelt. Want heeft hij schulden? Dan ben jij daar natuurlijk niet voor verantwoordelijk. Wat nu als je de helft van zijn schuld meebetaalt hebt van je spaargeld en hij vervolgens met de Noorderzon vertrekt?
Is het zover dat jullie gaan samenwonen/trouwen? Gooi alles eens op tafel en bekijk wat jullie willen.
Voor jullie beslissen kijk eerst eens naar wat voor geldtype jullie zijn. Is de ene een fervent spaarder en de ander een echte spender? Dat vraagt om problemen.
Maar daar zijn ook oplossingen voor.
Allereerst is het goed te achterhalen waarom je die spender of spaarder bent. Waarom heb je bepaald geldgedrag? Dit leer je in de E-training Financieel in Balans, maar kort gezegd is het een resultaat van ervaringen uit het verleden. Kon het vroeger bij jou thuis niet op? Dan zal je waarschijnlijk een echte spender zijn. Waren je ouders spaarzaam en hebben ze jou dat ook geleerd? Dan ben je vast een spaarder. Al zegt dit niet alles. Heel vaak zien we ook dat mensen juist tegengesteld gedrag gaan vertonen. Moesten vroeger altijd sparen en willen daarom nu geen dubbeltje meer sparen.
Dit van elkaar weten zorgt al voor veel begrip.
Zoals bij alles in een relatie zal je waarschijnlijk een compromis moeten sluiten. Wil jij niet sparen en je partner 10% van jullie inkomen? Dan kun je op 5% gaan zitten. Of je blijft op 10% maar jij krijgt dan een maandelijks hobby/kleding budget.
Een relatie is hard werken. Communicatie is een onmisbaar onderdeel. Er mag eigenlijk geen onderwerp taboe zijn. Ook geld niet. Praat erover en maak afspraken.
Doe het ook samen. We horen vaak dat 1 van de partners verantwoordelijk is voor de financiën, maar dat is een zware last om te dragen. Zeker als het even niet zo lekker loopt. Betrek de ander erbij .
Weten hoe wij dat doen? Lees dan HIER de blog van Monica over geldzaken in haar relatie.
Zo uitgebreid als Monica het heeft geregeld, (rekening voor de vaste lasten, rekening voor de boodschappen en ieder nog een “zakgeld” rekening) hebben wij het niet gedaan, want elke extra rekening kost ook extra geld. Wel een MUST als je gaat samen wonen: een Gezamenlijke rekening. Zet op een rijtje wat er aan vaste lasten uitgaat en wat je aan boodschappen denkt te spenderen. Kijk vervolgens naar de inkomsten van beide partners en draag naar inkomen maandelijks bij aan de pot. Wat over is, is ieders eigen geld. Als de 1 wil sparen kan dat, als de ander het uit wil geven kan dat ook. We over budgetteerden op de gezamenlijke rekening, waardoor het restant hetgeen was wat we aan de vakantie konden besteden.
Prima, Hanneke. Precies wat wij stimuleren. Bedenk hoe het voor jullie het beste is. Onze ervaringen zijn voornamelijk ter inspiratie.