“Ik ga minder uitgeven”, horen we regelmatig als doel. Wij weten dan al dat het geen succes wordt.

Waarom minder uitgeven niet werkt? Om twee redenen; het doel is niet concreet en het doel is niet positief.

Minder uitgeven is een goed streven, maar was is dat, minder uitgeven? Het is niet concreet en dat maakt het moeilijk. Wat mag je dan wel en niet kopen? Mag je dat jurkje kopen of brengt dat je minder uitgeven doel in gevaar? Het kan twee kanten opgaan; of je geeft veel minder uit, omdat je van jezelf niet meer mag. Of je geeft juist meer uit omdat je steeds een tijdje niets uitgeeft en daarna het gevoel hebt dat je weer “mag”.

Ik maakte in het blog “Financieel Afvallen” al de vergelijking met afvallen. (lees hier) Die vergelijking geldt hier ook. Wanneer je de hele week heel gezond eet en in het weekend weer “mag”, zal het resultaat op de weegschaal waarschijnlijk slechter zijn dan wanneer je de hele week iets minder gezond eet.

Een gelijkmatige lifestyle houd je namelijk langer vol.

Dat streng niet uitgeven tegenover “los” gaan niet werkt lees je in de blog “Mijn gespleten geldpersoonlijkheid” hier.

Wellicht houd je het wel een hele tijd vol om weinig uit te geven. Daar tegenover staat dan waarschijnlijk een gevoel van schaarste of dingen tekort komen. Er “mag” van alles niet van jezelf. Ook dit houdt je maar beperkte tijd vol EN het is niet leuk. Sterker nog; het kan je relatie met geld ernstig beschadigen. Een negatief gevoel over geld heeft veel invloed op hoe je met geld omgaat. Niet zozeer bewust, maar wel onbewust. Daarnaast is het leven gewoon leuk; of je nu geld hebt of niet.

We zorgen er voor dat onze klanten een ander doel stellen. Een positief en concreet doel.

Bijvoorbeeld, ik spaar elke maand € 200,-. Met daaraan gekoppeld duidelijk zaken die ze anders gaat doen. Bijvoorbeeld geen broodje meer kopen op het werk, maar lunch van huis meenemen. Of maar € 50,- per maand aan kleding uitgeven in plaats van € 100,-. In de tussentijd blijft ze gewoon hetzelfde uitgeven aan boodschappen omdat ze dat belangrijk vind. Er is ook altijd geld voor leuke dingen. Zo behaal je je doel wel en blijft geld een leuk iets.

Heb jij wel eens geprobeerd minder geld uit te geven? Wat was het resultaat?

Pin It on Pinterest

Share This