De dure vakantiemaanden zijn nog maar net voorbij. Je bankrekening heeft nog hoofdpijn van alle uitgaven en hier en daar moet nog een budgettair gat gedicht worden.

Dan lees je dat de pepernotenwinkel alweer open is, liggen de pepernoten alweer in de schappen en zijn de speelgoedboeken onderweg.

Help! Sinterklaas! Dat gaat weer een groot gat in je budget opleveren. Om maar niet te spreken over de stress die krijgt van alles wat je moet regelen.

Hoe krijg jij een fijne, stressloze sinterklaas zonder financiële kater? Een blog over financiële sinterklaas survival.

Het start allemaal bij wat echt belangrijk is. Dure cadeaus? Veel cadeaus? Alles perfect geregeld?

Nee, een gezellige avond samen, dat is wat je wilt.

Daarbij wil je iets aan je geliefden geven en wil je je kinderen happy zien. Dat is helemaal niet zo’n opgave. Alleen maken we daar vaak een hele opgave van. We maken elkaar gek met steeds meer en duurdere cadeaus.

Dat is niet nodig. Een paar tips…

Budget
Begin met hoeveel geld je hebt om uit te geven aan sinterklaas. Wat is je sinterklaasbudget en wat moet daarvan betaalt worden? Schoencadeautjes, cadeautjes op pakjesavond. Eten en drinken op pakjesavond? Inpakpapier etc. etc. Je maakt als het ware een soort begroting.

Je schoen zetten hoeft niet elke dag. Er zijn zoveel kinderen en Sinterklaas en Zwarte Piet kunnen niet elke avond bij iedereen langs dus is er een rooster opgesteld. De eerste keer schoen zetten mag op de avond van de intocht van sinterklaas en dan ontvang je in je schoen een rooster wanneer jij in de komende weken tot 5 december je schoen mag zetten. Twee keer per week is het maximale wat Sint en zijn Pieten aan kunnen. (dat rooster maak je natuurlijk zelf even) Cadeautjes in de schoen zijn klein, bijvoorbeeld een zakje kikkertjes of een taai taai pop.

Cadeaus
Het is nooit te voorspellen welk cadeau het meest succesvol zal zijn op pakjesavond. Vaak niet dat cadeau waarvan ze zo hard riepen dat ze het wilde hebben en die jij met creditcard moest betalen omdat je saldo onder het nulpunt was gezakt. Begin op tijd met cadeaus bedenken en wacht niet tot het laatste moment met kopen. Dat scheelt stress en voorkomt miskopen. Je weet nu al wel wat jouw kleine graag wil hebben.

Koop 1 wat duurder cadeau en wat goedkopere cadeaus. Vier je met de hele familie sinterklaas? Spreek een maximum aan cadeaus voor de kinderen af. Opa en oma 2 cadeaus, tante 2 cadeaus en jullie zelf 2 cadeaus. Dan heeft het kind echt meer dan voldoende. Zo voorkom je dat jij als mama alle cadeaus uit zit te pakken terwijl je kleine er al lang klaar mee is en lekker zit te spelen (met het inpakpapier, waar gebeurd verhaal…)

Voor de volwassenen kun je gewoon lootjes trekken. Spreek een bedrag af voor een cadeau. Dat hoeft echt geen € 50,- te zijn. Voor € 10,- heb je ook hele leuke cadeaus.

Pakjesavond
Op sinterklaasavond hoeft ook geen volledige catering klaar te staan. Een pan soep met broodjes als avondeten en warme chocolademelk met pepernoten zijn meer dan voldoende.

Sinterklaas is een kinderfeest. Een moment om je kinderen even extra te verwennen. Maar schiet daar niet te ver in door. Begin op tijd en gun jezelf ook een stressloze sinterklaas.

Wat is jouw sinterklaas survival tip?

Pin It on Pinterest

Share This