Verzekeren doe je om jezelf te beschermen tegen de financieel gevolgen van een onzeker voorval. Dat is de definitie van verzekeren. Je weet niet of je ooit voordeel gaat hebben uit de verzekering omdat je niet weer of hetgeen je voor verzekerd bent jou ooit gaat overkomen.

Bij mij ligt dat anders. Ik weet zo goed als zeker dat ik mijn verzekering nodig ga hebben. Ik heb altijd de gekste dingen.

Zo kreeg ik eens een ernstige oogontsteking op vakantie in Tunesië waardoor ik daar naar het ziekenhuis moest en daarna met spoed naar Nederland. De reis- en annuleringsverzekering waren toen erg fijn. Gevolg was een hoornvliestransplantatie die vele duizenden euro’s heeft gekost. Gelukkig hebben we een zorgverzekering in Nederland. Mijn eigen risico ben ik elk jaar in ieder geval kwijt.

Maar er zijn nog meer voorbeelden waarbij ik heel blij was dat ik goed verzekerd was.

We hadden net nieuwe kunststof kozijnen gekregen. Nu zat er tussen beide kozijnen nog een stuk hout met een gelige kleur verf. Geen kijk natuurlijk. Dus ging ik aan de slag met de verfafbrander….
Je voelt het waarschijnlijk al aankomen. Kunststof en hete lucht gaan niet zo goed samen. Gelukkig zijn ook dit soort dingen vaak wel verzekerd.

Daarnaast hebben we regelmatig iets met bedrijven die niet zulke goede service leveren. Zo kocht mijn man een scooter bij de Gamma. (Ja, dat hadden we waarschijnlijk niet moeten doen) Na iets meer dan een jaar was de scooter zo goed als total los, de kwaliteit van de motor was heel erg slecht en vervangen kostte meer dan de scooter waard was. De Gamma wilde na veel gesteggel wel de helft van het aankoopbedrag retour geven, maar dat vonden wij niet acceptabel. We belden de rechtsbijstandverzekering; die vergoedde de complete scooter. Was goedkoper voor hen dan de Gamma voor de rechter dagen. Dat vond ik ook wel een beetje jammer aangezien ik vind dat de Gamma zijn plichten na moest komen, maar het betekende wel het einde aan het conflict en we konden een nieuwe scooter kopen.

Soms probeer je ook schade te voorkomen maar krijg je toch een ander resultaat dan gehoopt.

Wij hadden een schuurdeur met glas erin. In de winter klemde de deur op de grond en kreeg je soms nauwelijks de deur ver genoeg open om je fiets eruit te halen. De beide buren hadden daar ook last van en zij hadden daardoor ook al het raam beschadigd. Dit wilde wij voorkomen. Dus op een zaterdagmiddag haalt mijn man de deur uit de scharnieren om een stuk van de onderkant af te halen. Alsof hij op de loer lag kwam op dat moment net een windvlaag voorbij die de deur deed omvallen. Je raad het al; raam aan diggelen. Dat wilden we nu net voorkomen!

Verzekering gebeld, was niet gedekt kregen we te horen. Want we hadden de deur uit de scharnieren gehaald. Ja, om schade te voorkomen! Een tweede telefoontje leverde een ander antwoord op. De schade was wel gedekt. We hebben gelijk een nieuwe deur bestelt, zonder raam. Deze deur klemt inmiddels trouwens ook weer.

Verzekeringen; voor ons; altijd goed om te hebben. Maar wel met mate.

Toen we bijvoorbeeld een tijd niet op vakantie gingen heb ik de doorlopende reisverzekering opgezegd. Een huisdierenverzekering zou ik nooit aan beginnen en ook de buiten de deur verzekering heb ik opgezegd. De dekking en het risico stond niet in verhouding met de premie.

Kijk wat het financieel risico is en zet dat tegenover de premie. Kijk ook wat je zelf kunt dragen bij schade. Een nieuw huis bouwen kun je je waarschijnlijk niet veroorloven maar je huisdier naar de dierenarts vast wel. Zeker wanneer je hier gewoon elke maand een bedrag voor opzij zet i.p.v. premie betaalt.

Pin It on Pinterest

Share This