Gisteren was het weer prinsjesdag. De dag dat we te horen krijgen wat er financieel voor iedereen gaat veranderen. Koopkracht is dan het toverwoord. Gaat deze omhoog, naar beneden of blijft hij hetzelfde? Op de dag van de troonrede verschijnen er al allerlei rekenmodules waarin je kunt berekenen wat de gevolgen voor jou zijn.

Maar is dat eigenlijk belangrijk? Wat betekent dat; je koopkracht gaat omhoog of omlaag? Wat gaat er veranderen?

Heel eerlijk? Feitelijk waarschijnlijk niets. Die paar euro’s of hooguit tientjes meer of minder per maand vind je niet terug. Waarom? Omdat we met zijn allen in de ratrace zitten. (Lees de blog hier)

We geven uit wat er binnen komt en soms zelfs een beetje meer. Komt er € 25,- per maand extra binnen? Dan verdwijnt dat ongemerkt op de grote hoop.

Voor het gevoel van mensen veranderd er wel wat.

Een verlaging van de koopkracht geeft ze een slecht gevoel. Alsof ze iets minder moeten doen. Maar de bedragen zijn zo klein dat de meeste mensen dit waarschijnlijk niet eens merken. Alleen met een minimum inkomen telt elk dubbeltje. Toch is iedereen negatief, het consumentenvertrouwen noemen ze dat.

Is er een koopkracht verhoging? Dan groeit het consumentenvertrouwen en is iedereen blij. Het gevolg is dat mensen ook gelijk weer geld uit durven te geven. Daar wordt de overheid weer blij van.

Waarom heet het eigenlijk koopkracht? Waarom geen spaarkracht of afloskracht?

Omdat de regering wil dat we hetgeen we extra krijgen gebruiken om uit te geven. Ze willen niet dat we het gaan sparen of gebruiken voor aflossing. Dat is namelijk slecht voor de inkomsten van de regering.

Maar jij bepaald natuurlijk wat je gaat doen met dat extra geld. Zorg dat het WEL zichtbaar wordt in je financiën. Dat je het bewust gebruikt. Gebruik het om extra af te lossen op je schulden of hypotheek, zet het apart in je potje voor financiële vrijheid, wat jij maar wilt.

Laat het niet verdwijnen en laat je niet leiden door het woord koopkracht.

Heb jij al berekend wat je extra krijgt? Wat ga je daarmee doen?

Pin It on Pinterest

Share This