Onlangs overleed mijn oma. Respectabele leeftijd, was beter zo en alle ander clichés maar toch was het zwaar.

Wat het dubbel zo zwaar maakte was dat ik meer bezig was met de financiën regelen en in de gaten houden dat we binnen budget bleven dan met het nemen van afscheid.

 

Mijn oma bleek niet zo goed met geld om te kunnen gaan. (dat heb ik dus niet van haar) Er waren schulden en betalingsachterstanden.

 

Daarnaast was er geen spaargeld en slechts een kleine uitvaartpolis. Het is de moeder van mijn moeder. Ze heeft ook nog zussen en een broer, ze zijn met zijn vieren. En geen van allen heeft het geld om bij te dragen aan de uitvaart of de schulden.

Dus de dag van overlijden waren Peter, mijn man, en ik het internet aan het afspeuren naar hoe het zit met het verwerpen of beneficiair aanvaarden van een erfenis.

Dat bleek ook niet gratis en aan een hele hoop eisen te moeten voldoen. Beneficiair aanvaarden betekende bijvoorbeeld dat we haar kamer uit het verzorgingstehuis wel mochten legen (van het tehuis moest dat binnen een week), maar we de inboedel moesten opslaan; kosten circa 100 euro per maand. Ook moest er een notaris worden ingeschakeld; geschatte kosten tussen de € 500,- en €1000,- Dat loste dus niets op. Want geld was er niet.

De volgende dag heb ik heel veel telefoontjes gepleegd en alle schulden en inkomsten op een rijtje gezet. Voor zover ik kon inschatten zou het of net uitkomen of net niet, maar in ieder geval minder kosten dan de erfenis beneficiair aanvaarden.

 

Dan nog het plannen van de uitvaart. Weet je dat een eenvoudige uitvaart normaal gesproken al bijna € 5000,- kost? Wij hadden maar € 3200,- …

Dus op zoek naar een budget uitvaart. Voor mij als budgetcoach wellicht toepasselijk, maar goed voelen deed het niet. Je wilt toch een mooie uitvaart. Bij uitvaart24 bleek een uitvaart vanaf
€ 2795,-te kosten. En eigenlijk zat bijna alles daarbij in. Alleen drinken, kosten mortuarium en kosten voor de as bestemming kwamen daar nog bij.

Pfff, we konden oma toch een mooi afscheid geven. De uitvaart verschilde in niets van een uitvaart die niet via een budget uitvaart aanbieder is geregeld. Al blijft het nog steeds irriteren dat geld zo’n issue was bij het plannen ervan.

 

Je wilt eerst een mooi afscheid plannen en dan kijken naar de kosten, maar nu was het andersom….

 

Gelukkig hebben wij dat anders geregeld. Wanneer één van ons komt te overlijden is geld geen issue. Ik kan zelfs op Hawaii begraven worden. Na de ervaring met het overlijden van mijn oma geeft dat helemáál een goed gevoel.

Hoe zit dat bij jullie? Is er een uitvaartpolis of een andere manier om de uitvaart te betalen? Is dat voldoende?
Op internet vind je verschillende berekenaars van kosten voor een uitvaart.
Ik weet het, niet het leukste onderwerp om over na te denken en mee bezig te zijn. Maar wil jij straks met de financiën of met het afscheid bezig zijn?

Kijk ook gelijk eens naar een overlijdensrisicoverzekering. Hoe laat je je nabestaanden achter?

Pin It on Pinterest

Share This