Enige tijd geleden hebben we een enquête gehouden. Over wat de frustraties en doelen van mensen betreft financiën waren, maar ook waarom ze wel of geen hulp in zouden roepen bij hun financiën.

De meest genoemde antwoorden waren kosten, schaamte, privacy én de overtuiging dat ze het zelf moeten kunnen. De eerste drie had ik verwacht. De vierde verbaasde mij.

 

Financiële zaken zijn namelijk best ingewikkeld.Zelfs Monica, met een bancaire achtergrond, is menigmaal op zoek naar het juiste antwoord. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen het toetsingsinkomen, verzamelinkomen en belastbaar inkomen? Allemaal van die fantastische termen die de Belastingdienst gebruikt.

 

De meeste mensen hebben ook nooit geleerd met geld om te gaan. Op school zijn er geen lessen “persoonlijke financiën”.

 

Met een beetje mazzel krijg je hooguit bedrijfseconomie en boekhouden.

Ouders doen vaak ook niet zoveel aan bewuste financiële opvoeding. Ze weten het vaak ook niet. Moet je een kind nu zak- en kleedgeld geven? Wat als het op is? (lees de blog zakgeld hier)
Die mobiele telefoon; moet ik die betalen of moet ik mijn kind dat laten doen? Enz, enz. Ze kiezen op basis van hun portemonnee of op basis van hun eigen ervaringen en verleden.

Wij hebben in ieder geval nooit financiële opvoeding gehad. Vanaf 18-jarige leeftijd stonden we er alleen voor. We hadden graag een beetje hulp gehad. Dat had een hoop fouten en zorgen voorkomen.

Terug naar de overtuiging “Ik moet het zelf kunnen”. Waarom denken we dat? Wanneer je je auto naar de garage brengt voor een beurt vind iedereen dat normaal. Dat ga je niet zelf doen.

 

Je verwacht ook niet dat je het zelf kunt en anderen verwachten dat ook niet.

 

Daar zit wel een puntje. Op de een of andere manier wordt er door de overheid en onze omgeving van je verwacht dat je het zelf kunt. Daarom vind jij ook dat je het zelf moet kunnen. Net als opvoeden.

Waarom verwachten ze dat je zelf je financiën kunt managen, maar verwacht niemand dat je kunt auto rijden zonder lessen, of zelfs brommer kunt rijden? Waarom moeten we daar lessen voor nemen en zelfs een examen afleggen? Is auto/brommer rijden minder ingewikkeld dan je financiën managen? Ik vind van niet.

Sterker nog, ik vind je financiën managen moeilijker dan auto rijden!

 

Heel jammer dat deze overtuiging mensen ervan tegen houdt hulp in te roepen. Weet je trouwens wat een overtuiging is? Een overtuiging is een gedachte waarvan jij hebt besloten dat het waar is. Zoals je als klein kind ervan overtuigd was dat Sinterklaas echt was. Dat bleek toch heel anders te liggen. Jij kunt dus ook beslissen dat deze overtuiging “Ik moet het zelf kunnen” NIET waar is. Vervangen door de overtuiging dat je best hulp mag vragen bij ingewikkelde zaken.

Je gaat toch ook niet je eigen auto repareren?

 

Wat vind jij? Moet je zelf je financiën kunnen beheren of is hulp vragen verstandig?

Pin It on Pinterest

Share This