Soms haat ik het echt om financiële beslissingen te moeten maken.

Zeker nu het erg onduidelijk is hoe mijn financiële toekomst er uit gaat zien.

Ik zal je vertellen waar ik mee worstel.

Vroeger heb ik mij heel erg schuldig gemaakt aan veel geld uitgeven. Het was er ook. Maar we kochten regelmatig iets nieuws; bank, eettafel, tv etc., terwijl het eigenlijk niet nodig was. We zagen gewoon wat moois en wilden het hebben.

Zo hebben we eens binnen een dag bedacht dat we een nieuw bed wilden en dat ook gelijk gekocht. € 1500,- uitgegeven zonder er veel over na te denken.

In de periode dat ik spaarde om mijn eigen bedrijf te starten en nu nog steeds eigenlijk keek ik soms met verbazing terug op deze acties. Het voelde niet goed, het draaide wel heel erg om kopen en om geld. Dat wilde ik niet weer!

De afgelopen jaren hebben we weinig nieuwe dingen gekocht. We hebben ook niet echt geld weg gezet hiervoor. We hebben wel een spaarrekening, je moet wel altijd wat geld achter de hand hebben natuurlijk. Er is dus wel geld.

Een bedrijf opzetten heeft nu eenmaal tijd nodig. Het eerste jaar wist ik ook helemaal niet waar ik mee bezig was. Pas dit jaar ben ik “echt” bezig. Soms zijn er successen, maar ik teer nog steeds in op mijn spaargeld. Dat hoort bij een startend bedrijf, maar het maakt mij onzeker. Dit in combinatie met mijn overtuiging dat geld schaars is, zorgt voor onrust.

Schaarste is een overtuiging waar ik al hele grote stappen in genomen heb, maar nog regelmatig de kop op steekt. De combinatie onzekerheid en schaarste is geen goede.

1 van twee kan ik aan, maar beide….

Nu zijn we inmiddels door twee eetkamer stoelen gezakt en wordt de bank ook snel minder. We gingen dus op pad om te kijken naar wat nieuws. Goede nieuws; voor € 1500,- hebben we zowel een nieuwe bank als een nieuwe eethoek (tafel stoelen). Kan het goedkoper? Vast, maar we willen ook kwaliteit waar we jaren mee vooruit kunnen en iets wat we heel mooi vinden natuurlijk.

Slechte nieuws; ik kan al weken geen beslissing maken of we dit nu wel of niet moeten doen. Ik heb het zelfs kleiner gemaakt. Eerst alleen de eethoek á € 750,- kopen. Daarvan hebben we inmiddels al € 250,- bij elkaar gespaard met spullen verkopen en verwacht ik nog € 100,- te krijgen voor de huidige set. Het gaat dus om € 400,-. Een bedrag dat ik vroeger zonder veel nadenken uitgaf.

Nu vind ik het super moeilijk. Wel doen, niet doen? Wat als ik later spijt krijg en het geld voor iets anders nodig heb? Is het wel echt nodig?

Aan de ene kant schreeuwen de gedachten nee, maar ik weet dat deze vooral komen vanuit mijn overtuiging van schaarste. Eigenlijk moet ik daar niet naar luisteren, weet ik uit ervaring.
Aan de andere kant schreeuwt de ja, ingegeven door alles wat ik geleerd heb over je geld mindset. Onder andere door het lezen van “Het miljonairsbrein ontrafeld” (lees hier meer). Dan moet ik het gewoon doen. Dan ben ik dom bezig als ik het niet doe omdat ik mijn gedachten van schaarste de waarheid laat zijn.
De ene keer schreeuwt de één harder en even later de ander. Maar wat als het niet de overtuiging schaarste is, maar het gewoon niet verstandig is…

Je leest het wel; heel veel gedachten en eigenlijk weet ik even niet meer wat ik de waarheid moet laten zijn…. Het is niet fijn in deze fase te zitten. Over twee dagen vertel ik jullie hoe ik hieruit gekomen ben.

Herken jij dit? Moeilijk financiële beslissingen kunnen maken?

Pin It on Pinterest

Share This