Het begin al bij je geboorte. Een baby is gemiddeld zoveel gram en cm. Jij bent wel of niet gemiddeld. Ook tijdens je jonge jaren zal je regelmatig vergeleken worden. Zit je goed in de groeicurve? Loop, praat, kruip je al wanneer een gemiddeld kind dat ook doet? Al in deze periode leer je dat een gemiddelde precies is wat het is; een gemiddelde. Het zegt verder niets. Je bent niet beter of slechter wanneer je sneller of langzamer bent dan het gemiddelde. Jij bent jij en je bent uniek.

Op latere leeftijd zal je hier nog vaak mee te maken krijgen en ook op financieel gebied wordt er veel gesproken over gemiddelden.

 

Maar ik ben niet gemiddeld!

 

Ik ben ik. Vroeger op school had ik er al last van. Ik leerde makkelijker dan gemiddeld, ik haalde hogere cijfers dan gemiddeld. En later had ik het ook financieel.

We gingen veel meer op reis dan gemiddeld, kochten vaker een andere auto dan gemiddeld enz.

 

Praten over geld is taboe, dus ik voelde de hete blikken wel in mijn rug maar niemand praatte erover.

 

Tot ik het een keer wel openbrak op het werk, met collega’s waar ik al jaren mee samen werkte.

We begonnen te vergelijken wie hoeveel aan boodschappen uitgaf. De ene wist het niet, de ander gaf meer uit dan ik. We gingen er nog wat dieper op in. Want wat zat er bij jou allemaal onder de boodschappen? Ook de deos en shampoos?

We gingen al snel een stapje verder. Wat betaal jij dan aan tv, internet? Energie enz.

En uiteindelijk kwam de grote vraag eruit; Hoe kan het dat jullie zo vaak op vakantie kunnen?

Nou dat was eigenlijk al duidelijk uit de vragen ervoor. Want wij gaven aan elke uitgavenpost minder uit als de anderen. Hier financierden we onze reizen mee. Die reizen waren dan ook weer low budget. Een vlucht, huurauto en slapen in goedkope hotels/hostels in het laagseizoen. Dat tegenover een All inclusive vakantie of georganiseerde rondreis.

Misschien nog wel het aller belangrijkst. We hadden geen maximale hypotheek genomen. We konden wel € 100.000,- meer kunnen lenen maar wisten dat we daar onze vrijheid om te reizen voor moesten opgeven.

We hadden allemaal ongeveer hetzelfde inkomen maar maakten andere keuzes. Dat is prima. Het is wel belangrijk dat dat bewuste keuzes zijn.

Ik had laatst een klant die aangaf elke maand niets over te hebben en ze hadden toch een zelfde soort huis als wij, zelfde inkomen etc. Ze snapte het niet.

Na een bezoek van mij en een maand de uitgaven bijhouden kwam de aap uit de mouw. Ze gaven het dubbele aan boodschappen uit als ze dachten! Onbewust. Waardoor hun droom voor een mooie reis heel ver weg leek. Nu is die droom een stuk dichterbij.

Maak je eigen beslissingen op basis van wat jij belangrijk vind. Gaat de reis naar Azië op vakantie maar blijf jij liever in Tuinesië en besteed je je geld aan je hobby? Dat is prima. Je hoeft niet gemiddeld te zijn.

Ben je toch eens nieuwsgierig naar gemiddelden? Op de website van het Nibud kun je een persoonlijk budgetadvies invullen en zien wat de gemiddelde uitgaven voor jouw gezinssituatie zijn. Best leuk een keer te doen.

Ben jij gemiddeld?

 

Pin It on Pinterest

Share This