Ja, iedereen heeft schulden.

Nou ja, bijna iedereen dan, er zijn natuurlijk wel uitzonderingen. Veel mensen denken dat ze geen schulden hebben, maar hebben deze wel. Dat is omdat sommige schulden niet als schulden gezien worden. Of als minder “erge” schulden als anderen.

Welke schulden zijn er?
1. Hypotheek – deze heeft bijna 60% van de Nederlanders
2. Lening – bij de bank of een andere instelling of bij familie
3. Rood staan – ja, dat is ook gewoon een schuld
4. Betalingsregeling – ook dit is een schuld al zien veel mensen dit niet zo
5. Studieschuld – de naam zegt het al. De aflossingsvoorwaarden zijn gunstig, maar het is en blijft een schuld
6. Telefoonabonnement met “gratis” telefoon – Die telefoon is helemaal niet gratis, het is gewoon een lening. Dat wordt nu ook onderstreept door de regering.
7. Kopen op afbetaling – Wehkamp, je auto en vele andere opties. Je kunt heel veel kopen en in termijnen betalen. Gewoon een schuld dus.
8. Creditcard – een creditcard met betaling in termijnen is ook een schuld. Wanneer je aan het einde van de maand betaalt is het een tijdelijke schuld
9. Betalingsachterstanden – dat spreekt voor zich neem ik aan

Hoeveel schulden heb jij?

Moet je je nu zorgen maken als je 1 of meer schulden hebt? Absoluut niet.

Ik heb zelf ook schulden; een hypotheek en een studieschuld van mijn man. Dat is helemaal geen probleem wanneer je de lasten kunt betalen. Problemen ontstaan wanneer je inkomen daalt of je uitgaven te hoog worden en je de lasten van de schulden niet meer kunt betalen.

Wat kun je daar aan doen?
Allereerst; probeer zo weinig mogelijk schulden aan te gaan. Sparen en reserveren helpt je daarbij.

Ten tweede; als je schulden aan gaat zorg dan dat je je inkomsten en uitgaven goed in beeld hebt. Kun je elke maand de lasten betalen? Waar baseer je dat op? Spaar je nu al een bedrag? Of heb je een besparing doorgevoerd?

Ten derde; als je schulden aan gaat doe dat dan voor een zo kort mogelijke termijn. Een lening voor een auto in tien jaar afbetalen terwijl hij na 5 jaar al afgeschreven is, is niet handig. Je weet ook nooit waar je over een paar jaar staat

Sparen en reserveren
Met sparen en reserveren voorkom je dat je schulden aan hoeft te gaan. Bijvoorbeeld; je weet dat je elk jaar je eigen risico moet betalen. Wanneer je daar elke maand geld voor weg zet (reserveert) kun je die rekening direct betalen en hoef je geen betalingsregeling aan te gaan. Dit geld ook voor onderhoud aan je auto en allerlei andere zaken die je je kunt bedenken.

Sparen doe je meer voor grotere uitgaven, zoals de aankoop van een auto. Het gevoel wanneer je de auto zo kunt afrekenen! Heerlijk!

Conclusie; schulden zijn prima wanneer je er rekening mee houd dat het betaalbaar moet blijven en ze waar mogelijk voorkomt.

Pin It on Pinterest

Share This