Eén van mijn dromen/doelen is mijn hypotheek aflossen. Dat lukt niet zomaar dus dit is mijn lange termijn doel. Over 10-15 jaar wil ik dit bereiken. Hoe ik er moet komen? Nog geen idee. Eén en ander is ook sterk afhankelijk van hoe mijn bedrijf loopt.

In deze blog ga ik in op de redenen waarom ik dat wil, mijn hypotheek aflossen.

 

Ik heb een aangeboren hekel aan schulden maken, maar leende weleens. Maar dan alleen wanneer ik ook zeker wist dat ik het spoedig kon terugbetalen en daar een plan voor had. We huurden een goedkoop flatje en hadden weleens gedacht over een huis kopen maar dachten daar nog een paar jaar mee te wachten. Om heel eerlijk te zijn had ik ook geen goed gevoel bij zo’n grote schuld.

Toen stelde een vriend van ons voor dat we zijn huis zouden kopen. Dit bracht ons aan het denken en we gingen navragen wat we konden lenen. Dat bleek behoorlijk wat te zijn. De mogelijkheid om ons flatje te ruilen voor een “grote mensen huis” maakte ons flatje ineens een stuk krapper. En na wat gesprekken met andere mensen met een hypotheek leek die berg van een hypotheek een stuk minder hoog.

Huur is weg gegooid geld, je hebt belastingvoordeel, je kunt je huis aanpassen naar jouw wensen etc. waren redenen die genoemd werden om het wel te doen.

Dus we kochten een huis en sloten een hypotheek. En jarenlang dacht ik er verder niet zo over na. Ja, het was wel de grootste kostenpost in onze begroting, maar menig huurhuis is duurder. We hadden ook geen hypotheek op de top van ons inkomen en de lasten betalen was makkelijk te doen.
Maar toen ik in 2014 de voorbereidingen trof om mijn eigen bedrijf te starten, deze begin 2015 startte en mijn man een paar maanden later zijn baan kwijt raakte, liep ik steeds vaker tegen die hoge kostenpost op. Door die kostenpost hadden we een behoorlijk hoger bedrag aan inkomen nodig dan zonder. Toen volgde ik in 2015 een training over financiën. In deze training werd er ook gesproken over de hypotheek aflossen.

 

Alle redenen waarom het ok was om een hypotheek te hebben werden hier van tafel geveegd en ze hadden een punt.

 

De belangrijkste reden voor mij; de bank kan mijn huis verkopen wanneer ik niet meer kan betalen en gezien onze financiële situatie was dat geen onmogelijkheid. “Mijn” huis is eigenlijk helemaal niet van mij.

Maar ook het feit dat je zoveel rente betaalt dat je je huis uiteindelijke meerdere keren betaalt liet mij de zaken heroverwegen.

Mijn doel is dat ik me geen zorgen meer hoef te maken over mijn financiën. De hypotheek aflossen helpt mij daarbij. Het huis is dan van mij en mijn maandlasten dalen aanzienlijk. Zelfs met 1 inkomen kunnen we dan waarschijnlijk rondkomen. Dat geeft ons heel veel (financiële) vrijheid.
Daarom de droom; mijn hypotheek aflossen.

Wat is jouw droom?

Pin It on Pinterest

Share This