Mijn man en ik hadden beide een goede vaste baan toen ik besloot dat ik graag voor mezelf wilde beginnen. Dat leek onmogelijk want onze inkomens gingen nu ook op. Maar de vraag was niet of we het konden, maar hoe we het konden regelen dat ik voor mezelf kon beginnen.

Een belangrijk onderdeel was het bij elkaar sparen van een buffer van € 10.000,-. Dat is een erg hoog bedrag om bij elkaar te sparen in een jaar, wanneer je de voorgaande jaren € 0,- gespaard hebt.
Toch gingen we ervoor. In deze blog;

Hoe ik € 10.000,- in 1 jaar spaarde

 1. INZICHT!*
  Stap 1 was inzicht. Ik had altijd al wel een jaarbegroting maar deze werd nu nog belangrijker. Ik vulde hem aan en hield ook bij wat de maandelijkse uitgaven waren. Ik hield dit elke maand bij (kost een uurtje per maand wanneer het systeem goed staat) en stuurde bij waar nodig. Door dit inzicht wist ik ook hoe en waar ik op kon en moest besparen. We maakten budgetten voor boodschappen, uitjes enz. en wisten waar we ons aan moesten houden.
  De jaarbegroting was onmisbaar tijdens deze opdracht.

 

 1. Lage vaste lasten
  Des te lagere vaste lasten je hebt des te meer er over is voor andere zaken. Ik dacht dat ik hier altijd al kritisch op was maar er bleek nog veel mogelijk. Ik had bijvoorbeeld een fietsverzekering terwijl ik bijna nooit fiets en vooral te lui was de fiets met een extra slot vast te zetten. Hoppa € 120,- per jaar bespaart.
  Ik zat alweer jaren lekker bij Energiedirect voor mijn energie. Goede tarieven, prima service. Een overstap leverde me zomaar € 250,- per jaar op. En dat ieder jaar weer….
  Zo waren er nog meer vaste lasten die best lager konden.

 

 1. Wat heb ik nodig?
  Shoppen was een hobby. Kleding kopen, even naar de Action enz. Op zich kleine bedragen maar alles bij elkaar opgeteld was het zeker € 200,- per maand. Dat kon best voor de helft. Hoppa, weer € 1200,- per jaar bespaart.

 

 1. Van ver naar dichterbij
  We maakten altijd verre reizen en ik heb geen spijt van die uitgaven, maar het kon best wat minder. Ik was nog nooit in Zeeland of Limburg geweest maar wel in Australië, Kenia. Mexico enz. Nu ging in Nederland op vakantie mij toen nog iets te ver. Tenerife, Mallorca en Turkije waren prima bestemmingen voor onze vakanties. Scheelde ook weer heel veel reistijd naast dat het natuurlijk heel veel geld bespaarde.

 

 1. Geen auto’s meer
  In de blog HIER lees je over mijn dure zoektocht naar de juiste auto. Zodra deze zoektocht ophield bespaarde we een paar duizend euro per jaar.

 

En een beetje mazzel; we hadden de € 10.000,- niet gehaald wanneer er niet nog een onverwachte meevaller van de baas van mijn man was gekomen. Dat was de laatste € 1500,-. Of was het geen mazzel, maar een beloning omdat we het hele jaar zo hard gewerkt hadden?

Toen ik begon aan dit jaar dacht ik dat het geen leuk jaar zou worden omdat we het met veel minder geld moesten doen. Dit bleek in het geheel niet de waarheid. Sterker nog; het was het leukste jaar ooit.

We deden alleen maar dingen die we belangrijk vonden en geld werd steeds minder belangrijk.

 

We ontdekten nieuwe uitjes en genoten van onze picknick in het park in plaats van dineren in een restaurant. Alles werd minder gejaagd op de een of andere manier.
Dat we ons doel behaald hadden voelde natuurlijk helemaal fantastisch! Sparen gaat zoveel makkelijker wanneer je een doel hebt.

Heb jij een groot spaardoel gehad en gehaald?

 

*Wil je ook een jaarbegroting maken maar heb je geen idee waar te beginnen? Heb je hulp nodig? Wij helpen je erbij met het programma “Maak je eigen jaarbegroting”. Je krijgt een template en een compleet stappenplan inclusief tips en trucs. Meer informatie vind je hier. Of je neemt contact op en we maken hem voor je.

Pin It on Pinterest

Share This