Onlangs ben ik de hele dag bezig geweest met plannen. Verjaardagen van mijn zoon en mij, sinterklaas en kerst. Ja, het komt er allemaal weer aan. De dure december maand zoals vele hem noemen. Bij ons voorafgaand eerst nog november, mijn zoon en ik zijn dan beide jarig, ik de 14e en hij de 21e.

Voor sommigen misschien een beetje vroeg, maar vooruit plannen heeft ook voordelen. Zowel qua stress als financieel.

Verjaardagen
Twee weken achter elkaar dezelfde mensen op bezoek laten komen is niet handig voor mij en niet voor hen. We vieren onze verjaardag dus maar samen, of eigenlijk, ik vier mijn verjaardag niet en alle aandacht is voor mijn zoon. Voordeel is maar 1 keer inkopen doen en alle andere voorbereidingen treffen. Uitnodigen gaat tegenwoordig super makkelijk via email of Whatsapp. Ik had dezelfde dag ook gelijk van iedereen reactie of ze komen. Ze komen allemaal.

Het cadeau
Dan heb je natuurlijk nog het cadeau. Wat koop je voor een jongetje dat 3 jaar wordt? Ik merk dat ik voldoende weet, maar voor mijn gevoel zijn dat te goedkope cadeaus. Hoe kom ik aan dat gevoel? Wat is dan een goede prijs? Hij wordt drie! Is een spelletje van € 15,- dan niet voldoende? Wil ik verstrikt raken in dure cadeaus kopen zoals ik veel om mij heen hoor? Cadeaus van € 100,- of meer. Of is dat de maatstaf geworden omdat ik het zoveel hoor?
Nee, ik vertik het om daar aan mee te doen. Dan geef je naar mijn idee toch echt het verkeerde signaal af aan je kinderen. Dat cadeaus duur moeten zijn. Ga dan toch maar voor de takelauto van € 25,- denk ik.

Ik vraag meestal geld voor iets duurs dat ik anders niet zou kopen, maar ben ook altijd blij met Rituals.

Sinterklaas
Dan krijg je nog Sinterklaas. Schoentje zetten en pakjesavond. Schoen zetten; Ik hoor tegenwoordig steeds vaker dat kinderen elke dag hun schoen zetten en daar ook echt cadeautjes in krijgen. Ik zette vroeger 2-3 keer per week mijn schoen en daar zat dan wat lekkers in. Cadeaus kreeg ik 5 december.
Precies wat ik met mijn zoon ga doen.

Dan nog pakjesavond. Het eerste jaar sinterklaas vieren met mijn zoon (toen net 1 jaar) was ongelofelijk. Wij, opa en oma en zijn tante hadden een enorme bult cadeaus gekocht. Lootjes getrokken voor elkaar, maar allemaal goed ingekocht voor Finn. Die het helemaal niet snapte. Hij wilde met zijn eerste cadeautje spelen maar toen moest hij nog een cadeau uitpakken en toen nog één. Tot hij het maar helemaal opgaf en met het inpakpapier in spelen. Moesten we zelf zijn cadeaus uitpakken.

img_0508img_0516img_0517

Hisilicon K3

Het jaar daarop heb ik een nieuwe regel toegepast; eentje die goed bevallen is en dit jaar weer geldt. Er geldt een maximum van 3 cadeaus per “stel” voor Finn (wij, zus plus vriend en opa/oma). Zo blijft de cadeaustapel beperkt en krijgt mijn zoon ook de kans te genieten van zijn cadeaus.

Verjaardagen; check, sinterklaas; weer naar Spanje, dan nu nog de kerst…..

Kerst
Kerst bestaat uit kerstavond, 1e kerstdag en 2e kerstdag. Kerstavond zijn we altijd bij mijn schoonouders, 1e kerstdag meestal bij mijn ouders en 2e kerstdag zijn we “vrij”.
Je kunt kerstavond op zich ook overslaan.
Kerstavond is altijd bij mijn schoonouders, zij zorgen voor eten. We kopen vaak alleen wel een kleinigheidje voor elkaar.

Eerste kerstdag met mijn ouders gaan we lekker eten. Een .. gangen diner of gourmetten of iets dergelijks. Lekker, gezellig en niet teveel werk. Ik moet zeggen dat boodschappen voor 6 man altijd wel in de papieren loopt. Daarom wisselen we af, ene jaar bij ons, ander bij mijn zus en het jaar daarop bij mijn ouders. Je kunt natuurlijk ook gewoon ieder jaar de rekening delen.
Uit eten doen we al lang niet meer. Veel duurder als op een normale dag uit eten, vaak maar beperkte keus en super druk overal. Ook geen gezeur over een nieuw outfit want je bent thuis en kunt dus lekker aan doen wat jij wilt.

Tweede kerstdag doen we lekker helemaal niets. Eten doen we bij de KFC of McDonalds. Heerlijk!

Op deze manier blijven onze feestdagen gezellig maar zonder financiële kater achteraf.

Ik hoor ook wel eens verhalen over een Sinterklaasfeest dat € 800,- heeft gekost. En waar vervolgens ook nog over geklaagd werd door familieleden. Dat is mijn inziens niet het doel van de feestdagen. Het gaat erom dat je tijd doorbrengt met je dierbaren en een presentje is daarbij leuk, maar zeker niet onmisbaar.

Deel jij hier onder hoe jouw feestdagen er uit zien?

Pin It on Pinterest

Share This