Ik schreef al eens eerder een blog over schulden. Over het feit dat bijna iedereen wel schulden heeft. (Lees de blog hier) De conclusie was; schulden zijn prima wanneer je er rekening mee houd dat het betaalbaar moet blijven en ze waar mogelijk voorkomt.

Maar er is nog een belangrijk onderdeel bij schulden. We noemen het maar goede schulden, slechte schulden.

Een goede schuld is een schuld waarbij er iets van waarde tegenover staat.

Bijvoorbeeld je hypotheek, daar staat je huis tegenover. Of de lening van je auto, daar staat je auto tegenover. Als je je auto of huis verkoopt kun je de schuld aflossen.
Wat daarbij wel belangrijk is, is dat de waarde van je huis of auto lager kan liggen als de schuld. Je hebt vast wel gehoord over huizen die “onder water” staan. Bij een auto is dat al heel snel het geval. Zodra je de auto de garage uit rijd is hij al minder waard. Dus als je hem 100% gefinancierd hebt….

Een slechte schuld is een schuld waar niets tegenover staat.

Bijvoorbeeld een betalingsachterstand van je huur of energie. Maar ook een lening die je hebt afgesloten voor bepaalde uitgaven. Als je een tweede hypotheek hebt bijvoorbeeld terwijl de waarde van je huis net voldoende is om de 1e hypotheek mee af te lossen.

De laatste soort, de slechte schuld, moet je echt vermijden.

De goede schuld kan prima, maar ook weloverwogen en let op eventuele waardedaling. Gelukkig moeten we in Nederland tegenwoordig onze hypotheek aflossen. Let bij de lening voor een auto zelf goed op de levensduur. Anders betaal je de lening van de auto nog steeds terwijl je auto al lang op de schroothoop ligt.

Om te voorkomen dat de waarde van je huis of auto minder is als je lening kun je aflossen, maar je kunt natuurlijk ook bij aankoop al eigen geld inbrengen. Dan wordt het risico nog kleiner.

Heb jij goede of slechte schulden? Deel het in de reacties.

Pin It on Pinterest

Share This