Zo, dat is een stevig statement. Eentje die veel reactie en emotie op zal roepen.
De meningen zijn namelijk nogal verdeeld over dit onderwerp, er zijn zelfs meerdere (wetenschappelijke) onderzoeken naar gedaan.

Ik zal je uitleggen waarom ik 100% achter het statement “Geld maakt niet gelukkig” sta.

Ik groeide op in een gezin met weinig geld, we hadden altijd genoeg te eten, maar vakantie zat er lang niet altijd in, dan hadden we wel een auto, dan weer niet en mijn zeer gewenste danslessen behoorde niet tot de mogelijkheden. Mijn ouders werkten veel en hard, maar de inkomsten vielen tegen. En er was dan wel net weer genoeg geld om niet in aanmerking te komen voor allerlei regelingen. Los daarvan wisten mijn ouders altijd leuke uitjes en oplossingen te bedenken die weinig geld kostte. Toch heerste er wel altijd een bepaalde onrust over geld voor mijn gevoel. Mede doordat er niet over gepraat werd.

Op mijn 18e kwam ik erachter dat mijn ouders nog schoolgeld van de jaren ervoor betaalde en besloot ik vanaf dat moment alles zelf te betalen.

De jaren erna werkte ik hard en groeide ik steeds verder in inkomen. Reizen, nieuwe auto’s, shoppen, etentjes etc zorgden ervoor dat elke maand mijn geld wel op was. Ik had geen zorgen over geld, heerlijk!

Tot ik een burnout kreeg; ik dacht financiële vrijheid te hebben door een goed inkomen en het feit dat ik kon kopen wat ik wilde.

Maar eigenlijk was ik een gevangene van mijn geld.

Ik MOEST blijven werken om mijn lifestyle te kunnen betalen. In een baan waar ik echt niet meer blij van werd.

Na die burnout heb ik nog een paar jaar in deze gevangenis gezeten. Tot ik mijn zoon kreeg; op de een of andere manier ging de knop om toen ik twee dagen na mijn verlof alweer met burnout verschijnselen op de bank zat. Dit kan zo niet langer!

Ik besloot het roer om te gooien en € 10.000,- te sparen zodat ik mijn baan op kon zeggen. Best een opgave aangezien ik de jaren ervoor € 0,- gespaard had en er nu zelfs een mond bij had om te voeden. Ik bereidde me dan ook voor op een heel zwaar jaar.

Niets bleek minder waar. Mijn doel was zo duidelijk en noodzakelijk dat ik met gemak andere keuzes maakte. Mijn mindset veranderde ook mee. Ik had ineens veel minder “nodig”.

Ik dacht altijd dat reizen mijn passie was, maar het bleek vooral een vlucht uit het echte leven. Als ik terug kijk was elke aankoop van een nieuwe auto in een periode dat het niet zo goed ging met mij.

Dit was echte (financiële) vrijheid!

Dit alles sterkte mij in het volgende besluit; ik ging niet op zoek naar een andere baan, maar besloot mijn eigen bedrijf te starten. Financieel heel erg eng, maar ook mogelijk.

Want niet alleen had ik na een jaar € 10.000,- op mijn spaarrekening, ik had ook het bedrag dat ik nodig had voor mijn levensstijl verlaagd van € 2000,- naar € 700,-.

Toch had ik het nog moeilijk, want mijn geldmindset was er 1 van schaarste. Pas op het moment dat ik die doorbrak begon het geld echt te stromen en sinds dien voel ik me nog vrijer.

Samenvattend; Eigenlijk kun je zeggen dat ik tien keer zo gelukkig ben met de helft van het inkomen.

Overigens betekent dit niet dat geld niet belangrijk is. Dat is weer een heel ander verhaal waar ik in een volgend blog graag meer over vertel.

 

Pin It on Pinterest

Share This