[wr_row][wr_column span=”span12″][wr_text #_EDITTED el_title=”” text_margin_top=”0″ text_margin_left=”” text_margin_bottom=”0″ text_margin_right=”” enable_dropcap=”no” appearing_animation=”0″ css_suffix=”” id_wrapper=”” disabled_el=”no” wrapper_padding_top=”0″ wrapper_padding_left=”0″ wrapper_padding_bottom=”0″ wrapper_padding_right=”0″ wrapper_bg_color=”” wrapper_bg_opacity_slider=”” wrapper_bg_opacity=”100″ wrapper_border_top=”0″ wrapper_border_left=”0″ wrapper_border_bottom=”0″ wrapper_border_right=”0″ wrapper_border_style=”solid” wrapper_border_color=”” wrapper_rounded_topleft=”0″ wrapper_rounded_topright=”0″ wrapper_rounded_bottomleft=”0″ wrapper_rounded_bottomright=”0″ responsive_hide=”no” ]

“Dat kan ik niet betalen”, was een zin die vaak over mijn lippen kwam.

Meestal was dat trouwens niet waar. Ik kon het wel betalen maar ik zou er iets anders voor moeten laten en dat was het me niet waard. Om bijvoorbeeld op pad te kunnen met een personal shopper heb ik bijna een jaar geen kleding gekocht. Tot het moment dat ik echt bijna niets meer in mijn kast had hangen. (Al moet je bij een vrouw dat wel met een korreltje zout nemen; wanneer ze zegt niets om aan te trekken te hebben)

Ik had wel veel tijd, zeker aan het begin van de start van het bedrijf. Ik begon deze tijd weg te geven en toen gebeurde er iets; ik kreeg er bijna altijd wat voor terug.

Het leidde altijd tot een win-win situatie.

Wat is een win-win situatie?
De naam zegt het al. Een situatie waarbij alle partijen er voordeel van hebben. Beide hebben een vraagstuk of probleem en de ander kan daar een oplossing voor bieden. Vaak gaat dit met gesloten portemonnee.
Voorbeelden
1. Ik kwam in gesprek met een ondernemer, sparde met haar hoe ze haar doelgroep kon benaderen en gaf haar tips. Haar doelgroep bleek ook mijn doelgroep en ze bleek hulp nodig te hebben bij het opnemen van filmpjes. Ik zag een mogelijkheid. Ik zou wel graag een gebruik willen maken van haar diensten, maar had het geld er eigenlijk niet voor over.
Ofwel ik maakte gratis gebruik van haar diensten en schonk mijzelf aan haar als “model” voor haar filmpjes. Daarnaast schreef ik over haar diensten en verspreidde dat weer binnen mijn netwerk.

2. Een klant had hulp nodig, maar “kon het niet betalen”. Hij was heel handig in websites bouwen en optimaliseren, dat is weer niet mijn ding. Weer was er een win-win gecreëerd met gesloten portemonnee. Deze klant zorgde overigens later voor nog meer, wel betalende, klanten omdat hij zo blij was met mijn hulp.

3. Dat je niet eens heel verschillend hoeft te zijn om elkaar te kunnen helpen laat dit voorbeeld zien. Elke persoon en ondernemer is onzeker in bepaalde mate. Ik ontmoette iemand die met hetzelfde worstelde als ik. Soms liep het fantastisch en soms zag ze het even niet meer zitten. In het gesprek erop volgend doken we er wat dieper in en bleek de oorzaak op hetzelfde vlak te liggen. We hadden aan 1 woord genoeg en we begrepen elkaar. We spraken af elkaar te helpen, zij met het wegnemen van mijn onzekerheid en andersom. Normaal gesproken huur je hier een coach voor in á € 100,- per uur en moet je heel veel uitleggen. We bespaarden niet alleen veel geld, maar hadden ook iemand die ons door en door begreep.

4. Een initiatief met zowel kinderopvang als werkplekken voor ZZP-ers (klinkt misschien als een slechte match, maar is het echt niet) zocht een laagdrempelige oplossing waar zowel de ondernemers, als het personeel, als de ouders financiële vragen konden stellen. We spraken een maandelijks inloopspreekuur af. Andersom krijgen wij de beschikking over werkruimte en/of workshopruimte wanneer nodig.

Spelregels van win-win
Wil je graag iets van iemand? Pak het dan als volgt aan:
Bouw eerst een relatie op met die persoon, maak tijd vrij, geef hen de ruimte hun verhaal te vertellen en stel je behulpzaam op. Geef, geef, geef. Dat is meestal niet na 1 gesprek klaar.
Heb je een band met iemand? Tegen die tijd weet je vast wel iets wat die persoon nodig heeft. Kun jij dit bieden? Bied het dan aan.

De andere partij komt waarschijnlijk uit zichzelf met een tegenaanbod. Iets wat hij voor jou kan doen. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Doet hij dat niet? Geen probleem, waarschijnlijk komt het later nog. Komt het niet? Dan kun je het op termijn zelf voorstellen. (Lees eerst ook de valkuilen)

Het kan natuurlijk ook zijn dat jij wel graag iets van de ander wilt maar zelf de ander niets te bieden hebt. Dan heb je pech. Of niet? Weet je zeker dat je niets te bieden hebt? Vraag het gewoon eens. Wat kan ik voor jou doen?
NIET DOEN!
Ga niet vragen aan iemand of hij wat gratis voor jou wil doen. Elke ondernemer gaat dan met de hakken in het zand.
Valkuilen
– Help niet alleen om altijd iets terug te krijgen. Je kunt ook nu iemand helpen en daar vele maanden later eens iets voor terug krijgen. Stel het niet als voorwaarde voor jouw hulp!
– Anderen helpen is fantastisch en geeft je een goed gevoel over jezelf. Maar zorg ervoor dat je wel tijd voor jezelf en ontspanning over houdt.
Op deze manier kun je zowel bouwen aan een netwerk, mensen helpen, je diensten optimaliseren en je maakt nieuwe dingen mee. Dat alles met gesloten portemonnee.

 

Deel jouw ervaring met win-win situaties hier onder.

[/wr_text][/wr_column][/wr_row]

Pin It on Pinterest

Share This