Hoe kun je de financiële opvoeding van je kind aanpakken?

 

Mijn Financiële Huishoudster helpt je hiermee in een serie blogs over dit onderwerp. Met het doel jou te inspireren het op jouw manier te doen. Want er is niet 1 goede manier. Je moet doen wat bij jou past. (lees voor kind ook kinderen en voor hij ook zij)

Onderwerp van vandaag; keuzes maken.

 

Een kind heeft korte termijn wensen; Hij wil nu een snoepje, buiten spelen of dat mooie waterpistool.

 

Net als dat hij niet altijd een snoepje krijgt, omdat het bijvoorbeeld bijna tijd is voor het eten, is het goed om hem ook te leren dat hij niet altijd het speeltje krijgt wat hij wil hebben. Dat hij keuzes moet maken.

Wanneer begin je hiermee? Al vroeg eigenlijk. Mijn kleine pakte toen hij 1,5 jaar oud was al speeltjes uit het schap. Zijn intentie was om dat mee te nemen. Soms werd het zelfs al in het mandje onder de kinderwagen gelegd. Want daar legde mama ook alle boodschappen in.

Dit was natuurlijk extreem schattig, het kostte bijna niets en ik kon het best betalen, maar toch liet ik het hem terug leggen. Wat hij ook netjes deed. En nog steeds legt hij alles netjes terug als ik het zeg. (hij is nu 2,5 jaar oud)

Wanneer je kind ouder is kun je hem zelf keuzes laten maken. Dat lijkt misschien lastig, maar dat doe je op andere vlakken vaak al automatisch. Pasta of jam op je brood? Appel of peer? Rozijntjes of smarties?

Een goed hulpmiddel daarbij is zakgeld. (Lees hier de blog over zakgeld) Dat geeft hem een bepaald bedrag per week te besteden. Meestal kunnen ze daar niet alles van kopen wat ze willen hebben en komt keuzes maken vanzelf naar voren. Koop je nu dat speeltje van 1 euro of spaar je verder voor het speeltje van 10 euro? Neem je een ijsje of koop je het speeltje en meer van dit soort keuzes.

 

Belangrijk is om je kind de ruimte te geven deze keuzes te maken.

 

Misschien vind jij dat hij zowel het ijsje als het speeltje moet krijgen, maar je helpt hem niet om dat maar 1 van de 2 te kopen zodat hij geen keuze hoeft te maken.

Sommige kinderen maken makkelijk keuzes, anderen worden er heel onrustig van en weer anderen maken geen keuze. Alles is goed. Overal leert hij van.

Ook als hij later spijt krijgt van zijn keuze. En ook dan weer; niet alsnog het andere voor hem ophalen. Hoe moeilijk het ook is.

 

Voor een goede financiële basis is het goed om al op tijd met de financiële opvoeding te beginnen.

 

Kinderen met een goede financiële opvoeding komen minder vaak in de financiële problemen.

Door er op tijd mee te beginnen leer je ze hoe ze later met grote financiële keuzes om moeten gaan. En je hebt toch liever dat je kind met 1 euro een verkeerde keuze maakt dan met € 10.000,-?

 

Hoe pak jij dit aan?

Pin It on Pinterest

Share This