Hoe kun je de financiële opvoeding van je kind aanpakken? Mijn Financiële Huishoudster helpt je hiermee in een serie blogs over dit onderwerp. Met het doel jou te inspireren het op jouw manier te doen. Want er is niet 1 goede manier. Je moet doen wat bij jou past. (lees voor kind ook kinderen en voor hij ook zij)

Onderwerp van vandaag; de mening van monica over financiële opvoeding.

 

Financiële opvoeding begint naar mijn mening al tijdens de zwangerschap.

 

Huh? Ja, want financiële opvoeding is niet alleen je kind zakgeld geven, keuzes laten maken enz., maar vooral het goede voorbeeld geven.

Je leert in je leven op vele manieren. Je krijgt daardoor overtuigingen en die zijn weer de basis van je gedrag. Een overtuiging is een gedachte waarvan je denkt dat het de waarheid is. Omdat je hier bewijs van hebt, voorbeelden, vaak door incidenten in je leven.

  1. Het werd gezegd, verbaal
  2. Eigen ervaringen
  3. Voorbeeldgedrag

Bijvoorbeeld;
– je kreeg van jongs af aan altijd een cadeautje wanneer je de speelgoedwinkel in ging.
– je moeder vertelde je altijd dat het geld op was (makkelijke manier van nee zeggen)
– je ouders gaven geld uit alsof het water was. Geld moet rollen werd er gezegd.

Het klinkt dus heel raar dat het tijdens de zwangerschap al begint, maar het klopt wel. Wanneer je dan al begint met alleen het “allerbeste” kopen voor je kind zal je dat waarschijnlijk in de toekomst ook doen. Je leert je kind dan dat alleen het “beste” goed genoeg is.

Andere mogelijkheid is dat je overweegt wat je tweedehands of nieuw koopt. Of dat je overal vooral kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding. Of heel veel tweedehands maar af en toe iets duurs.

 

Waar je tijdens je zwangerschap mee begint is de start van de financiële opvoeding. Denk daar dus goed over na.

 

Hoe heb ik dat gedaan?

We kochten een tweedehands kinderkamer, best duur behang, een tweedehands kinderwagen, een nieuw luxe matras, half nieuw/half tweedehands kleertjes enzovoort.

Ook in de jaren erna kochten we veel tweedehands of voor weinig geld. Met af en toe een uitschieter van iets wat we heel mooi vonden en wat iets meer mocht kosten.

Alles wat we niet meer nodig hadden verkochten we weer en van dat geld kon je weer nieuwe dingen kopen die je op dat moment nodig had. (Niet handig als je nog een 2e, 3e of hoeveelste kind dan ook in de planning hebt)

 

Financiële opvoeding vanaf 1 jaar

Onze zoon kon lopen rond zijn 1e verjaardag. Toen begon de financiële opvoeding al. In de winkel pakte hij wel spullen uit de schappen. Dat mocht hij altijd netjes terugleggen. Hij is nu 2,5 en doet dat nog steeds netjes. Hij rent op het speelgoed af, maar wanneer ik zeg dat hij het terug moet leggen doet hij het zonder morren.

Wanneer hij in zo’n fantastisch elektrisch apparaat wil bij de winkel (er staan er 4 op een rij bij ons) zeg ik nee. Niet met de reden dat het geld op is, want dat is niet zo, en dan leer ik hem de verkeerde dingen. Maar met de reden dat ik daar geen geld aan uit wil geven; ik vind het onzin. Dat vind hij prima, zolang hij er maar even een halve minuut in mag zitten, lopen we vervolgens zonder morren verder.

Finn is dol op ijsjes. Die laat ik hem zelf betalen, zodat hij weet dat een ijsje geld kost.

Het grappige is dat hij nu zijn plastic fruit aan ons verkoopt. We moeten er wel voor betalen. Dat mag met een stukje papier, maar hij snapt het concept dat je ergens voor moet betalen al helemaal. Natuurlijk ben ik ook trots op onze ondernemer in de dop; genen van mama?

Voor sommige van jullie wellicht een beetje vergezocht, maar ik ben van mening dat financiële opvoeding al heel vroeg begint en voornamelijk te maken heeft met jouw voorbeeldgedrag.

Denk er maar eens over na. Hoe zie jij dit?

Pin It on Pinterest

Share This