Hoe kun je de financiële opvoeding van je kind aanpakken? Mijn Financiële Huishoudster helpt je hiermee in een serie blogs over dit onderwerp. Met het doel jou te inspireren het op jouw manier te doen. Want er is niet één goede manier. Je moet doen wat bij jou past. (lees voor kind ook kinderen en voor hij ook zij)

Onderwerp van vandaag; back to school

 

Hij komt er weer aan. De eerste dag van het nieuwe schooljaar. Misschien wel de eerste keer dat je kind naar school gaat. Of gaat je kind voor het eerst naar de middelbare school? Ook heel spannend.

De basisschool vraagt nog niet om veel investering. Ja, je kind wil wellicht graag zijn beste outfit aan of wat nieuws kopen. Dat kan natuurlijk. Een nieuwe rugzak, broodtrommel enz. is wellicht ook nodig. Je kunt dit zelf kopen, maar het ook gebruiken als een mogelijkheid voor financiële opvoeding en het aanpakken zoals bij een kind dat naar de middelbare school gaat.

De middelbare school vraagt om veel meer investering. Vaak een fiets en schoolboeken, maar ook heel veel schoolspullen. De kosten voor de fiets en schoolboeken heb je voor de bril, maar juist al die kleine uitgaven, die kunnen onaangenaam verrassen. Calculeer als ouder dus ook altijd een budget in voor schoolspullen.

Met dat budget kun je je kind op pad laten gaan. Laat hem eerst thuis een lijstje maken van wat hij allemaal nodig heeft en wat hij denkt dat het zal kosten. Een begroting zeg maar. Hij moet uitkomen met het budget dat jij hem gegeven hebt. Het is verstandig hem dit voor die tijd te laten maken en hem niet blind op pad te laten gaan met het geld. Dan loop je de kans dat hij terugkomt met de helft van zijn lijstje maar zijn geld is wel op.

Ofwel, eerst een begroting. Je kunt dan ook met hem meekijken of het een realistisch plaatje is en of hij niets vergeten is. Wil hij een hele dure schoolagenda? Dan zal hij minder geld aan de andere spullen kunnen uitgeven.

 

Hij leert budgetteren en begroten op deze manier.

 

Dan de volgende leerervaring; naar de winkel. Naar welke winkel gaat hij? Gaat hij naar verschillende winkels? Eerst overal langs naar prijzen kijken en dan pas kopen of gewoon bij de eerste de beste winkel kopen? Online schoolspullen kopen kan natuurlijk ook. De belangrijkste vraag is of hij uiteindelijk alles heeft wat op het lijstje stond en daar voldoende geld voor had.

Je kunt je kind alleen laten gaan, maar je kunt natuurlijk ook nog mee. Zeker wanneer het de 1e keer is.

Ook de aankoop van een fiets kun je op deze manier doen. Je geeft je een budget en hij mag kiezen uit een (simpele) nieuwe fiets of een luxer model tweedehands.

Je basisschoolkind kun je ook op deze manier meenemen in de kosten van terug naar school gaan. Wat heb je nodig? Een broodtrommel, beker, nieuw outfit en hoeveel geld heeft hij daarvoor?

 

Hoe pak jij dat aan? Heb jij een back to school budget?

 

 

Pin It on Pinterest

Share This