Besparen heeft veel overeenkomsten met afvallen. Te beginnen met de aanleiding. Vaak is de aanleiding dat er een grens is bereikt. De weegschaal geeft nu echt een onacceptabel getal aan tegenover je bankrekening die twee weken nadat je loon binnen is al een negatief saldo aangeeft.

Er moet iets gebeuren! Maar wat? De zoektocht start. Meestal komen de meest rigoureuze mogelijkheden nu als eerste in beeld. Je gaat geen koolhydraten meer eten, of niet meer snoepen tegenover je gaat niets meer uitgeven en al je afspraken afzeggen. Want je wilt snel resultaat.

Zoals we al weten bij afvallen zijn de meest rigoureuze diëten niet de beste oplossing. Datzelfde geldt voor besparen. Jezelf alles ontzeggen werkt niet. Je moet gaan werken aan een andere levensstijl. Eentje die je ook vol kunt houden.

Je hebt eerst een doel nodig; 10 kilo afvallen tegenover € 100 (be)sparen per maand. Tussendoelen zijn ook goed voor de motivatie. Bijvoorbeeld eerst 5 kilo afvallen / € 50 (be)sparen

Net als bij afvallen kun je het beste beginnen met een detox, een financiële detox in dit geval. Geef eens een week of maand zo weinig mogelijk geld uit. Stap uit de rat race van geld uitgeven en kom erachter wat je echt nodig hebt. En dat leuke dingen geen geld hoeven te kosten.

De volgende stap is een nieuw voedingsschema opstellen, financieel een begroting genoemd. Wat komt er in en wat gaat er uit? Belangrijk is om de balans te vinden. En de balans vervolgens naar de gunstige kant over te laten hangen. Afvallen doe je door minder calorieën te eten dan je verbrand (simpel gezegd). (Be) sparen doe je door minder uit te geven als er binnen komt. Kijk kritisch naar je bankafschriften.

Daarna is het zaak de verleidingen beperken. Bij afvallen ontdoe je je keukenkastjes van al het lekkers, financieel zorg je dat je plekken of activiteiten mijd waar je normaal gesproken veel geld uitgeeft. Of je gaat er naar toe met slechts een klein bedrag aan contanten en laat je pinpas thuis.

Ik ben wel van mening dat er ruimte moet zijn om uit de band te springen. Ofwel 1 dag per week dat je wel wat lekkers mag bij de koffie of borrel. Ook in je budget moet je ruimte houden om wel spontaan een avond mee naar de kroeg te kunnen. Of dat leuke jurkje te kopen. Door jezelf alles te ontzeggen houd je het niet vol.

Excuses om niet te besparen of afvallen lijken ook erg op elkaar. Het is nu niet de goede tijd (kerst, zomer etc.), ik houd het toch niet vol, het valt ook wel mee etc. etc. Maar excuses weerhouden je ervan je doel te behalen.

Je financiën op orde stellen en besparen is dus niets anders als financieel afvallen. Net als gewoon afvallen niet makkelijk, maar met een goed doel en juiste instelling zeker wel haalbaar.

Pin It on Pinterest

Share This