Ik heb al vaker genoemd dat je mindset en gedrag sterk bepalend is voor je Financiele resultaat.

Naast mijn beperkende overtuiging dat geld schaars is was er nog een ander probleem; mijn perfectionisme.

Wat is perfectionisme? Volgens het woordenboek; het streven naar volmaaktheid.

Natuurlijk is dit onhaalbaar want er is altijd wel iets aan te merken. Zeker bij Nederlanders. Is het eens mooi weer, klagen de boeren weer over droogte en de mensen dat ze niet kunnen slapen door de warmte. Heb je het al maanden super druk, hoor je je jezelf ineens klagen dat het vandaag wel heel erg rustig is.

Ik was een echte perfectionist. In mijn werk maar ook privé.  Zelfs zo erg dat het leidde tot een burn out (samen met een heleboel andere “risico” eigenschappen die ik ook bezit).

Het kostte me ook heel veel geld.

Want kleding zit eigenlijk nooit perfect, dus kocht ik maar steeds meer. Een kras op de auto of andere beschadiging? Dat kon me zo irriteren dat ik op zoek ging naar een nieuwe auto. Onze keuken en badkamer zijn in de afgelopen tien jaar al twee keer compleet vernieuwd. Pas na 4 banken had ik de juiste bank gevonden enzovoorts.

Sinds die burn out is perfectionisme al veel minder, maar de geboorte van mijn zoon en het starten van mijn eigen bedrijf heeft het echt veranderd. Als ik keuze had uit met mijn zoon knuffelen en spelen of het huis opruimen was de keuze snel gemaakt. Inmiddels had ik ook een schoonmaakster voor het meeste schoonmaakwerk.

Ook in je eigen bedrijf kan perfectionisme je duur komen te staan.

Ik had bijvoorbeeld de E-training Financieel in Balans gemaakt. Deze was in mijn ogen helemaal niet goed genoeg, maar ik had een publiek commitment gemaakt dat hij 1 januari online zou zijn en moest dus wel. De reacties waren zo overweldigend dat ik steeds meer begon te geloven dat hij wellicht toch wel heel goed was.
Ik was nog heel voorzichtig. Maar toen meerdere grote partners ook heel enthousiast waren over de training en deze voor mij gingen verkopen durfde ik er eindelijk in te geloven.

Wat niet weg neemt dat ik maandelijks loop te sleutelen aan de training. Ik leer constant bij en deel dat ook graag. Ik vraag ook actief feedback aan de deelnemers en doe er wat mee.

Als ik niet iets had gedaan aan mijn perfectionisme had ik mijn grootste inkomstenbron niet gehad. Deze training is heel erg belangrijk voor onze financiële vrijheid. Daarnaast had ik nog steeds teveel geld uit gegeven op zoek naar perfectie.

Perfectie is een illusie. Relatieve perfectie is een beter uitgangspunt. Dit wordt ook wel optimalisatie genoemd. Je bereikt relatieve perfectie als de resultaten optimaal zijn, gezien de beperkte hoeveelheid tijd, energie, geld, hulpmiddelen, mensen en ruimte.

Benieuwd naar jouw beperkende overtuigingen over geld en de online training?

Kijk dan snel hier en maak tot en met kerstavond gebruik van het kerstaanbod voor de E-training Financieel in Balans waarin je ook alles leert over overtuigingen over geld. Naast dat het je minstens € 200,- per maand gaat besparen.

Pin It on Pinterest

Share This