Op mijn 18e werkte ik een zomer op een Rijncruiseschip en verdiende ik voldoende om mijn rijbewijs te halen. Ik ben geen geduldig persoon dus ik volgde een 10 weeks programma. En zakte….

Snel weer examen aanvragen, nog een paar lessen en geslaagd! Enkele weken later vertrok ik naar Spanje voor een half jaar stage en de jaren daarna woonde ik in Den Haag. Geen noodzaak voor een auto.

Tot ik weer naar het Noorden verhuisde en alleen op mijn werk kon komen met een auto. Openbaar vervoer reed er niet naar de Eemshaven.

 

Ik ging op zoek naar mijn eerste auto…

srbg59g
Een Hyundai Excel werd het.

 

Ik kon hem met mijn spaargeld direct afrekenen.

 

Super blij was ik natuurlijk en elke dag ging ik op pad. Na ongeveer een jaar vond ik hem toch wel veel benzine gebruiken.

Maar eigenlijk nog veel belangrijker; ik was verliefd geworden op een Peugeot 206. Dat het een diesel was, was een goed excuus voor mij om € 10.000,- te besteden aan een nieuwe auto. Ik zou het wel weer terugverdienen aan brandstofkosten! Dat ik nog maar een fractie van het aankoopbedrag van mijn oude auto als inruil kreeg vergat ik maar snel. Het feit dat ik destijds wat gezondheidsproblemen had speelde daar een grote rol in. Dat gevoel van een nieuwe auto kopen!
Ik leende een bedrag (ongeveer de helft) en loste netjes elke maand een bedrag af.

 

Vanaf hier ging het bergafwaarts….

Een jaar later had ik ander werk, dichterbij, een diesel was eigenlijk te duur. Ook gingen we een huis kopen en moesten we van het restant van de lening af. Ik zette de auto te koop. Ik kon een auto van mijn schoonouders kopen voor bijna niets, maar na twee dagen rijden in een auto van 10 jaar oud zonder stuurbekrachtiging verkocht ik de auto weer door. Zelf kocht ik een Deawoo Matiz. Lenen hoefde ik niet, kon met het geld dat ik aan de Peugeot verdient had de Deawoo betalen en het restant van de lening afbetalen.

Mijn financiele huishoudster, www.mijnfinancielehuishoudster.nl, monica ten hoove, auto kopen

Maar een Deawoo Matiz is vooral geschikt voor stadsritjes, de auto beviel niet en na een jaar zocht mijn oog alweer naar een nieuw vervoersmiddel. Huis was gekocht, financiën op orde en er was ook ruimte in de maandlasten. De Deawoo verkocht ik particulier voor een goed prijs, dit keer minder pijn aan waardeverlies van de auto.

Mijn financiele huishoudster, www.mijnfinancielehuishoudster.nl, monica ten hoove, auto kopen

 

Een Seat Leon werd de nieuwe auto, voor deze auto moesten we een lening afsluiten maar ik had een plan om deze lening ook binnen 1-2 jaar af te lossen.  Dat lukte natuurlijk niet. Twee jaar later sloten we de hypotheek over en financierde het restbedrag van de autolening mee. Aflossingsvrij. Ofwel we betalen de komende 30 jaar rente over een auto die we inmiddels al lang niet meer hebben. Dure auto zo…

De Seat Leon beviel heel goed. Pas twee jaar later gingen we op zoek naar een nieuwe auto… Ik had de nieuwe Ford Fiesta gezien en was verliefd. Ik had promotie gemaakt en het werd tijd voor een nieuwe auto en geen tweedehandsje.

Wat heb ik spijt gehad van onze volgende aankoop!

De Ford Fiesta viel af omdat er te weinig power in zat. Ik wilde graag een nieuwe Seat Ibiza. Maar mijn man haalde me over een Daihatsu Materia te kopen. Nog nooit van gehoord? Dat klopt, ze rijden ook nauwelijks rond. Ze rijden ook niet heel lekker. Slechte stoelen, niet echt aerodynamisch design etc.

Al heel snel was ik weer op zoek naar wat nieuws. Dat er een Seat Ibiza diesel zonder wegenbelasting op de markt kwam was een goed excuus om deze te kopen. De auto verdient zichzelf terug.

Maar we hadden niet nagedacht over de lange termijn. Dus toen na 2,5 jaar de datum in zicht kwam dat het wegenbelasting voordeel zou vervallen en er een baby onderweg was werd de Seat Ibiza toch weer ingeruild. Ditmaal een Seat Toledo, nieuw. Het kwam niet eens meer in ons op om tweedehands te gaan zoeken…

Mijn financiele huishoudster, www.mijnfinancielehuishoudster.nl, monica ten hoove, auto kopen
Al met al heeft deze zoektocht naar een auto ons vele duizenden, zo niet tienduizenden euro’s gekost. Ik durf het niets eens te berekenen. Heel erg zonde natuurlijk. Dat we hiermee gestopt zijn is 1 van de redenen dat we in 1 jaar € 10000,- hebben kunnen sparen. En de lening van de Seat Leon in de hypotheek? Die hebben we nu bijna afgelost. En de Seat Toledo? Daar ben ik al drie jaar gelukkig mee. Eindelijk mijn match gevonden.

 

Wat heb ik hiervan geleerd?
Je wilt altijd maar beter en meer – maar dat is niet altijd de realiteit. Vaak bleek beter een teleurstelling
Emoties spelen een grote rol – Vaak was er iets in mijn leven aan de hand, zowel positief als negatief. De aankoop van een nieuwe auto gaf een tijdelijk goed gevoel
Vooruitkijken – deed ik vaak niet. Hoe past deze auto bij mij wanneer ik een andere baan krijg, gezinsuitbreiding etc?
Kijken wat het me echt kostte – inclusief het verlies op de oude auto, de rente en wat ik de komende jaren zou moeten laten om de auto te betalen

Hoe zit dat bij jou? Hoe maak jij de keuze of en welke auto je koopt?

Pin It on Pinterest

Share This