Ik heb al eerder geschreven over hoe je brein je beslissingen kan beïnvloeden. Toen ging het over wel of niet naar Tony Robbins gaan. (lees de blog hier) Onlangs keek ik de cabaretshow van Guido Wijers (V) op tv terug en hij sprak over hetzelfde.

Hilarisch was zijn voorbeeld waarbij hij niet € 0,40 extra voor de tuk-tuk wilde betalen en naar zijn hotel, 7 km verderop, gelopen is. Ik weet uit eigen ervaring dat dat geen fijne wandeling is in de vochtige hitte van Bangkok. Zijn redenering? Dat is 25% meer dan ik gisteren betaald heb en straks gaan ze er nog aan wennen. Eenmaal in zijn hotel had hij zo’n honger dat hij een Snickers uit de minibar verslond. Kosten $ 3,-, maar ja, hij was op vakantie.

Dit klinkt misschien gek, maar ons brein is echt zo ingesteld dat het ons van alles wijs kan maken.

Dat terwijl jij dat niet eens door hebt. Hoe vaak ik wel niet gedacht heb; We maken deze reis maar 1 keer, dat helikoptervluchtje á € 75,- per persoon kan er nog wel bij. Ik spaarde niet alleen voor een reis, maar had na die tijd ook nog een paar maanden nodig om af te lossen. Nu heb ik 0,0 spijt van alle reizen die ik heb gemaakt, maar het laat wel zien hoe makkelijk je brein iets kan recht praten.

Je kunt zelf vast ook wel voorbeelden bedenken.
* Je hebt het echt verdient na een week hard werken om in het weekend lekker uit eten te gaan.
* Voor de bruiloft van een vriendin kun je echt niet dat jurkje aan dat je met kerst ook aan had, dat wordt shoppen.
* Die bank kan echt niet meer, wat zal je bezoek wel niet denken?

Zoals in de eerder genoemde blog verteld; het kan ook de andere kant op.
* Na een week hard werken heb je het verdient niet ook nog financiële zorgen op te lopen door een duur etentje. Lekker thuis op de bank met lekker eten is ook heel gezellig.
* Niemand op de bruiloft heeft mijn kerstjurkje gezien dus die kan ik prima nog een keer aan
* Die bank kan nog prima een paar jaar mee, misschien wel even een stoombeurt.
Wees je ervan bewust dat je brein dit doet en maak je onbewuste keuzes bewust. Voor je iets koopt, neem even een paar minuten de tijd om na te denken waarom je dat koopt.

Is dit echt wat je “nodig” hebt?

 

Durf jij hieronder te delen hoe jouw brein jouw uitgaven recht praat?

Pin It on Pinterest

Share This